Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

HANDGJORDA FÖRLOVNINGS- OCH VIGSELRINGAR BOKA KONSULTATION: 08 333 404 BÄSTA PRIS GARANTERAT

PUSH PRESENT & MORGONGÅVA


Morgongåvan: En Gåva av Kärlek med Historiska Rötter

Idag ser vi morgongåvan som en gest av kärlek. Att ge en morgongåva till henne morgonen efter bröllopet anses vara romantiskt och kärleksfullt. Men historiskt sett hade morgongåvan lite andra syften. Faktum är att den en gång i tiden fungerade som en slags ekonomisk livförsäkring för kvinnan. Mannen säkrade genom morgongåvan hennes finansiella trygghet i händelse av hans bortgång.

Historien Bakom Morgongåvan

För att förstå morgongåvan måste vi se tillbaka på svensk historia. Äktenskapet har traditionellt i Sverige varit en arrangemang för att ordna livsförhållanden, inte nödvändigtvis ett uttryck för kärlek så som vi ser det idag. Äktenskapen var ofta arrangerade, och det var viktigt att säkerställa att kvinnan skulle vara ekonomiskt trygg om mannen skulle avlida i förtid. Det var därför aldrig tal om morgongåva till mannen, något som skulle ha varit ovanligt för några hundra år sedan i Sverige!

Svensk lag som reglerade morgongåvan har funnits sedan 1734, men detta ändrades år 1920. År 1920 infördes ny lagstiftning i Sverige som gav änkor rätten att ärva sina makars tillgångar. Med denna nya lag blev lagen om morgongåva överflödig och togs bort.

När ska du ge en Morgongåva?

Eftersom morgongåvan inte längre fungerar som ekonomisk försäkring för kvinnor, kan den ges när bröllopsbanden redan har knutits. Morgonen efter bröllopet är den tidpunkt som de flesta väljer för att ge denna lilla gåva, vilken kan vara mycket värdefull.

En morgongåva till henne kan vara vad som helst, som ett tennisarmband, örhängen, en ring eller ett halsband. Det finns inga regler för vad du kan ge som morgongåva. Dock är meningen med morgongåvan idag att visa glädje över att ni nu ska leva tillsammans resten av livet. Gåvan bör gärna vara något som varar och kan vara ett smycke eller en parfym.

Om du verkligen vill överraska med något ovanligt och kanske lite udda, kan en morgongåva vara en bröllopsresa. Hon eller han får tid att packa, och ni beger er till en destination som endast du känner till.

Eftersom ni troligen har tagit ledigt dagen efter bröllopet, eller kanske till och med några dagar, blir det enklare att överraska med aktiviteter som kräver resa eller särskilda utflykter i er hemstad. Det viktigaste är att din morgongåva skapar vackra minnen, så välj det som känns rätt i hjärtat.

Din text ger en bra översikt över morgongåvans utveckling och dess betydelse i dagens sammanhang.

Kundvagn

Grattis! Din beställning är berättigad till gratis frakt Spend 0 kr for free shipping

Inga fler produkter finns att köpa

Din varukorg är för närvarande tom.