Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

HANTILLVERKAD FÖRLOVNING & VIGSELSRINGAR BOKA KONSULTATION 072 003 79 79 INFO@HOUSEOFJEWELRY.SE

PUSH PRESENT & MORGONGÅVA

Idag så ser vi morgongåvan som en gest av kärlek. En morgongåva till henne morgonen efter bröllopet är något mycket romantiskt och kärleksfullt. Men rent historiskt så har en morgongåva haft lite andra associationer. Faktum är att gåvan en gång var en slags ekonomisk livförsäkring för kvinnan. Mannen säkrade genom morgongåvan hennes finansiella fortsättning i det fall att han skulle gå bort.

Lite historia bakom morgongåvan

För att förstå morgongåvan så måste vi förstå svensk historia. Äktenskapet har historiskt sett i Sverige varit ett sätt att ordna livsförhållanden. Inte ett sätt att visa kärlek på så som det är idag. Äktenskap arrangerades och då var det också viktigt att se till att kvinnan förblev säker rent ekonomiskt om mannen skulle dö i förtid. Det var alltså inte tal om morgongåva till mannen, det hade setts som väldigt märkligt för några hundra år sedan i Sverige!
Det har funnits svensk lag som reglerar morgongåva sedan 1734, men det här förändrades år 1920. 1920 så tillkom det ny lagstiftning i Sverige som gav änkor rätten att ärva sina makar. Med den nya lagen för änkor så blev lagen om morgongåva överflödig och den togs då bort.

När ska du ge morgongåva?

Då morgongåvan inte längre är en ekonomisk försäkring för kvinnor så kan den ges när banden redan har knutits. Morgonen efter bröllopet är den stund som de flesta väljer för att ge denna lilla gåva som kan vara mycket värdefull.
En morgongåva till henne kan vara:
 • Tennisarmband
 • Örhängen
 • Ring
 • Halsband
  Låt fantasin springa iväg, det finns inga lagar som reglerar vad du ger som morgongåva. Ett tips är dock att tänka på att meningen med morgongåvan idag är att visa glädje över att ni nu ska leva tillsammans resten av livet. Gåvan får gärna vara en sak som räcker lite längre såsom ett smycke eller en parfym.
  Om du känner att du verkligen vill överraska med något ovanligt och kanske lite galet så finns det en hel del att dra till med. Om ni inte har planerat en bröllopsresa så kan denna ges som en morgongåva. Hon eller han får en stund på sig att packa och så bär det av till en destination som bara du känner till.
  I och med att ni gifter er så är det rätt så troligt att ni har tagit ledigt dagen efter bröllopet och kanske fler dagar. Då blir det lättare att överraska med saker som kan innebära att ni måste resa eller att ni ska vara med på en särskilt utflykt i er hemstad. Det viktigaste är att din morgongåva blir ett vackert minne så välj det som känns rätt i hjärtat.

  Kundvagn

  Grattis! Din beställning är berättigad till gratis frakt Spend 0 kr for free shipping

  Inga fler produkter finns att köpa

  Din varukorg är för närvarande tom.