Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

HANDGJORDA FÖRLOVNINGS- OCH VIGSELRINGAR BOKA KONSULTATION: 08 33 34 04 INFO@HOUSEOFJEWELRY.SE

DIAMANTGUIDE

Diamanter är världens äldsta skatter, bildade 200 km under jordens yta för mer än 3,3 miljarder år sedan. Diamanter består endast av kol och är det starkaste materialet människan känner till. Kol finns i överflöd och antar många former. Skillnaden mellan en diamant och en vanlig kolklump är deras molekylära strukturer. Kol, eller träkol, har en formlös struktur och innehåller organiska molekyler av söndervittrade växt- och djurämnen. Diamanter har en kristallisk struktur som liknar formen av en pyramid. När en diamant bildas kopplas var och en av dess kolatomer ihop med ytterligare fyra kolatomer. Varje atom deltar i huvudsak i fyra extremt starka kovalenta bindningar, vilket gör den extremt hårdare än någon annan materia i naturen. Det krävs stor precision, skicklighet och känsla för detaljer hos mästerliga diamantslipare och polerare för att förvandla den råa stenen till en fascinerande ljusupplevelse. Som den mest värdefulla ädelstenen av alla är en diamants resa från jordens inre till fingret hos den som den var avsedd för både fascinerande och magisk. Vad är det för skillnad på briljant och diamant? Diamant är råmaterialet. Briljant är en slipform av diamant. Briljant är den vanligaste slipformen för en diamant och utgör mer är tre fjärdedelar av alla diamanter på marknaden idag. En briljant ska ha 58 fasetter i bestämda proportioner. Briljanter har utvecklats för att ge diamanten en maximal ljusreflektion och färgsprakande lyster – den gnistrar. En väl slipad briljant reflekterar i stort sett allt ljus. Något som gör att briljanter ser ut att ha som att en inbyggd ljuskälla, en inre. Det är den gnistan som gör briljanter "briljanta".

Hur vet man att en diamant är äkta? Alla våra diamanter är naturligtvis äkta vilket framgår också genom certifikaten som medföljer mittstenen, samt genom att alla diamanter granskas av både vår gemologer och våra leverantörer. Alla våra diamanter följer givetvis så klart även den så kallade Kimberley Process för att garantera konfliktfria diamanter.

House of Jewelry Stockholm är en grossist av diamanter och ädelstenar. Med över 30 års erfarenhet i branschen kan vi allt om diamanter och andra ädelstenar. Kontakta oss gärna via e-mail, telefon eller besök oss i vår ateljé på Odenplan. Vi älskar diamanter och hjälper gärna till med rådgivning, för ett otränat öga är det svårt att avgöra kvalitén för en ädelsten, och därför finns vi här för att hjälpa er rätt i valet av den produkt som bäst passar ert önskemål. Vår styrka är garanterat bästa pris i kombination med professionell service. I denna guide önskar vi ge en överblick över hur man kategoriserar diamanter och vad man ska tänka på. 

Diamanter värderas efter fyra parametrar, diamantens fyra C. C:na står för Clarity, Carat, Color och Cut, alltså Renhet, Vikt, Färg och Slipning.  Av dessa är slipningen den viktigaste faktorn för diamantens utseende. Slipningen graderas enligt en standardiserad skala med perfekt i toppen. Perfekt slipade diamanter reflekterar tillbaka nästan allt ljus, cirka endast 4% av alla diamanter når den kvalitet.

Ett tips är att välj diamanter som inom vald storlek i form av Karat (vikt) som ger den bästa kvalitén och värde för pengarna. Därför rekommenderar vi stenar som är vitare med en bra klarhet och slipning. För att hamna inom rekommenderad skala bör du välja enligt följande:

 • Färg: Top Wesselton till Wesselton (F-G till H).   

 • Klarhet: VVS till SI.   

 • Slipning: Utmärkt.                                                 

För fin briljans och värde för pengarna har House of Jewelry tockholm som standard diamanter av hög kvalité i färg: "Wesselton", klarhet: "SI" och slipning: "Utmärkt". Slipningen är en avgörande faktor för briljansen och hur diamanten reflekterar ljuset. Med andra ord innebar detta att om slipningen inte är väl utförd så spelar det mindre roll om stenens färg och kvalitet är hög, då det är den perfekt slipade diamanten som reflekterar och återspeglar ljuset så att diamanten blir full av liv. Förenklat sagt innebär en bättre slipning att stenen utstrålar sin fulla potential och därför rekommenderar vi "utmärkt" vad gäller slipning.

För att hjälpa dig i ditt val, kommer här en beskrivning av de viktigaste faktorerna som avgör en diamants kvalité och dess ekonomiska värde:                                                           

   DIAMANTER

Dessa är de vanligaste formerna på diamanter:

 

#OLIKA SLIPNINGAR AV DIAMANTER

 

FYRA "C"

Vid köp av diamanter som internationell referens utgår man  ifrån de fyra C:na:

 • Carat (vikt)

 • Colour (färg)

 • Clarity (klarhet) 

 • Cut (slipning)

När man köper smycken med diamanter så spelar storlek, färg och hur mycket inneslutningar (skräp, deformationer, sprickor i stenen) diamanterna har roll. Men en diamants slipning beskriver hur väl fasetterna är slipade. Detta är, som ovan beskrivet, den allra viktigaste parametern att hålla koll på när man köper en diamant. En dåligt slipad sten kan verka livlös och upplevas mycket mörkare än vad den egentligen är.

 

CARAT (VIKT)

Vikten på diamanter i handeln mäts i carat och en carat motsvarar 0,2 gram. Priset varierar beroende på hur stor stenen är. Till exempel är en sten på 0,50 carat mycket dyrare än 2 stenar på totalt 0,50 carat, d.v.s. 0,25 carat styck. Priset per carat är alltså högre på större stenar än små. Prisskillnaden beror på att det är mycket ovanligare med stora diamanter än mindre.

För att du ska kunna skapa dig en bild av storleken på en av de vanligaste diamantslipningarna i smycken (briljantslipning) så kan vi nämna att en diamant med en diameter på 3,0 mm sett ovanifrån motsvarar 0,10 carat om slipningen är god. 4,8 mm motsvarar på samma sätt en sten på 0,40 carat samt en sten med en diameter på 5,2 mm motsvarar 0,50 carat.

Det är därför vanligt och ger en fin effekt att sätta fler små diamanter mycket nära varandra så att det påminner om en större sten och på så sätt få ned priset på smycket.

 

STORLEK DIAMANTER

 

COLOR (FÄRG)

Diamanter förekommer i alla färger. Ju vitare diamanten är desto fler färger syns gnistra ur diamanten. Man brukar tala om en "eld" som gnistrar ur vita diamanter. Denna "eld" beror på att en vit diamant fungerar som en prisma som delar upp det vita ljuset i regnbågens färger.

Diamanter som tenderar åt det gula och bruna hållet är billigare än de vita medan "fancy coloured" diamanter, till exempel blå, rosa, lila, klargula och röda diamanter normalt är mycket dyra och värderas ibland mer likt konstföremål än diamanter, speciellt för större stenar.

De vita stenarna har följande skala (priset stiger med ökad vithet):

 • River (D-E) Blåvit

 • Top Wesselton (F-G) Fin vit

 • Wesselton (H) Vit

 • Top Crystal (I) Svagt tonad vit

 • Crystal (J) Tonad vit

 • Top Cape (K-L) Svagt gulaktig

 • Cape (M-N) Gulaktig

 • Light Yellow (O-R) Svagt gul

 • Yellow (S-Z) Gul 

  COLOR

  CLARITY (KLARHET)

  När du ska välja vilken klarhet din diamant ska ha finns det flera saker att ta hänsyn till. Klarheten beror på hur mycket inneslutningar, sprickor och/eller deformeringar som finns i och/eller utanpå stenen. Sämre kvalitet kan både minska briljansen och göra stenen mer skör.

  Klarheten bedöms vid en förstoring på 10 gånger. Normalt syns inte inneslutningarna vid kvaliteter som FL-IF-VVS-VS-SI med ögat, därför kan det vara ett sätt att spara in pengar utan att det märks så mycket på smycket. Däremot blir stenen mer skör hos en sten med sämre kvalitet.

  Skalan för klarhet ser ut på följande sätt (priset stiger med ökad klarhet):

  • Flawless (FL): Fri från yttre fel och inneslutningar under 10 gångers förstoring

  • Internal Flawless (IF): Fri från inneslutningar under 10 gångers förstoring. Det kan finnas små yttre fel.

  • Very Very Small Inclusions (VVS1, VVS2): Innehåller inneslutningar som är mycket svåra att se under 10 gångers förstoring.

  • Very Small Inclusions (VS1, VS2): Mycket små inneslutningar, svåra att se vid 10 gångers förstoring.

  • Small inclusions (SI1, SI2): Små inneslutningar, lätta att se vid 10 gångers förstoring.

  • Pique I (I1): Inneslutningar som genast syns vid 10 gångers förstoring, utan minskad lyster.

  • Pique II (I2): Större o/e talrika inneslutningar, minskar bara svagt lystern. Synlig för blotta ögat.

  • Pique III (I3): Stora och/eller talrika inneslutningar, minskar starkt lystern.

  CLARITY

   

  CUT (SLIPNING)

  Vid bedömningen av slipningen av en diamant tas hänsyn till slipform, slipsätt, proportioner, symmetri och yttre karakteristika. Olika regler för hur en diamant ska se ut gäller vid bedömning i olika länder.

  Detta handlar inte om vilken typ av slipning som gäller utan hur bra slipningen är gjord. Slipningen ska göra att ljuset speglas tillbaka upp ur diamanten. Ju bättre slipning desto mer ljus reflekteras.

  Slipningsskalan för diamanter ser ut på följande sätt (priset stiger med ökad kvalitet):

  • Utmärkt (Excellent): Utomordentlig lyster. Få eller bara små yttre karakteristika. Utomordentliga proportioner.                                                                                           

  • Mycket god (Very good): Utomordentlig lyster. Få eller bara små yttre karakteristika. Mycket goda proportioner.

  • God (Good): God lyster. Några yttre karakteristika. Lätt avvikande proportioner

  • Medelgod (Medium): Minskad lyster. Flera större yttre karakteristika. Proportioner med tydliga avvikelser.

  • Dålig (Poor): Tydlig minskad lyster. Stora och/eller talrika yttre karakteristika. Proportioner med tydliga avvikelser.

  CUT

   

   

  DIAMANTGRADERINGSRAPPORT

  Hos MINDIAMANT levereras alla diamanter med äktehetscertifikat. Diamanter större än 0,5 karat eller mer levereras även med ett diamantcertifikat från världens mest ansedda diamant institutioner som GIA/HRD/IGI. Om så önskas kan vi inkludera ett värderingsintyg från en Svensk oberoende värderare, till ett reducerat pris. Vid köp ingår alltid 2 års garanti och livstids gratis service. 

  DIAMANTGRADETING

  HOUSE OF JEWELRY STOCKHOLM säljer endast naturliga och konfliktfria diamanter enligt Kimberleyprocessen.

  För mer info läs gärna GIA guiden: https://4cs.gia.edu/en-us/diamond-buying-guide