Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

14 DAGARS RETURÄTT* FRI FÖRSÄKRAD FRAKT FRI STORLEKSÄNDRING BÄSTA PRIS GARANTI

HUR DU FRIAR: STEG FÖR STEG

Allt du behöver veta inför er förlovning

Äktenskap av kärlek är faktiskt en rätt så modern företeelse. Historiskt sett så har giftermål setts som ett slags kontrakt, en uppgörelse mellan familjer och par. När det fattas ett beslut om att gifta sig eller att ingå partnerskap så utropas detta som en förlovning. Man eklaterar, det vill säga tillkännager, att äktenskap kommer att ingås och det här firas på olika sätt.

Nuförtiden så är det inte så att förlovningen är samma sak som äktenskap. Många väljer att förlova sig mer som ett bevis på kärleken och på att det finns en önskan om att förbli tillsammans.

Det finns alltså par som byter förlovningsringar och som ordnar med middag för att fira utan att ens ha tänkt tanken om att knyta banden. Det finns då inget datum för bröllop så som det traditionsenligt bör göra då man meddelar om förlovningen.

Vad innebär förlovning?

Det är viktigt att förstå att förlovningen kan innebära lite olika saker för olika personer. Ni kanske har föräldrar och släkt som likställer er förlovningsfest med att det snart kommer en inbjudan till bröllop. På samma vis så kan det finnas vänner och släkt som enbart ser förlovningen som ett uttryck för er kärlek.

Oavsett vad andra tycker så är det viktigt att ni är på samma sida vad gäller er förlovning och vad den står för. Tala om detta och se till att det inte finns några missförstånd så att ingen känner sig sårad.

Hur förlovar man sig?

Er emellan så börjar förlovningen med ett frieri. Det kan gå till på olika sätt. Om det är skottår så kan kvinnor passa på att fria den 24:e februari. Idag så kan kvinnor i Sverige fria även under andra år utan att det upplevs som osedvanligt. Men det är fortfarande vanligt att det är mannen som ber om hennes hand i äktenskap.

Läs gärna brollopsmagasinet 10 sätt att fria på för att få inspiration och hur kan man skapa ett magiskt frieri!

Mannen kan gå ner på knä om han är romantiskt lagd. Då vet hon genast vad som kommer härnäst. Vid frieriet så bör en ring presenteras. Därmed så bör åtminstone hennes förlovningsring beställas i god tid och i all hemlighet om hon ska överraskas. Det enda du behöver vid första kontakten med oss är kunskapen du har samlat om vad din älskade kan tänkas vilja ha för ring. Vi kommer att guida dig runt i det okända och besvara alla tänkbara frågor. Har du redan ett datum för den stora dagen och en budget att gå efter vid det här stadiet så är du väl förberedd.

Om det går bra och den som frias till säger ja så kommer nästa steg, nämligen att låta andra få veta vad som hänt. Det här är mäkta spännande och något som gör att förlovningen känns mycket mer. När andra vet att ni har lovat varandra kärlek på detta sätt så har ni befäst er som ett par på ett sätt som är så vackert och särskilt.

För att andra ska få veta så kan ni lägga in en annons i tidningen. Det räcker med att ni anger era namn. Vett och etikett experter hävdar att hans namn ska stå först vid förlovning medan andra källor säger tvärtom. Reglerna är inte så satta i sten men undvik att lägga in andra kommentarer än att ni har förlovat er och vilket datum det var.

Ni kan ju också annonsera på Facebook där fler vänner och bekanta kommer att se vad som har hänt än om ni lägger in annonsen i en lokaltidning. På Facebook kan ni ju även få med en bild från frieriet om ni tog en.

Vad ska jag säga när jag friar?

Det här är högst personligt och det är sällan så smart att använda en mall. Ett gott tips är att börja med att uttrycka kärlek. Tala om vad det är som känns så fint med personen som du vill leva resten av livet med. Tala sedan om hur viktigt det känns att dela vardag och fest och finnas där för varandra. Därefter så är det bara att ställa frågan “vill du gifta dig med mig?”.

Om det inte finns några planer om faktiskt äktenskap så går det också bra att fråga om partnern kan tänka sig en förlovning samtidigt som ringen lämnas över. 

 

När ska man förlova sig?

Det finns inga regler för när det går bra att förlova sig. Det finns par som känner vid första mötet att det är rätt. De förlovar sig och gifter sig inom ett år efter det att de har träffats. Det finns andra par som är ihop i flera år innan det ens blir tal om att skaffa förlovningsringar. Det kan ju vara så att paret träffas i mycket ung ålder och då kanske det inte direkt är tanke på att gifta sig varpå förlovningen heller inte blir så relevant.

Men det är som nämnt så att man inte måste förlova sig för att gifta sig. Det går lika bra att planera bröllop på en gång. Fast då blir det ju inga förlovningsringar vilket kan kännas lite trist. Särskilt när bruden har tänkt sig ett set där förlovningsringen passar ihop med vigselringen som läggs till senare.

Förlovningspresenter

Ett par som förlovar sig behöver inte ge varandra mer än ringarna. Men det är klart att det kan vara trevligt att göra lite mer av förlovningen med härliga presenter som:

  • En lyxig middag på restaurang
  • En resa utomlands
  • En spa-upplevelse tillsammans
  • Matchande morgonrockar

När det blir middag för vänner och familj så är det trevligt att ta med förlovningspresenter till paret som firar. Då bör det beaktas vilken typ av förlovning det rör sig om. När det är ett mognare par som faktiskt förväntas leva tillsammans så är det alltid trevligt med presenter som är till för det gemensamma boendet.

Yngre par som mest vill göra en rolig sak av sin kärleksförklaring kan grattas med enklare presenter som blommor och choklad. Varje situation kräver sin egen bedömning. Men det blir aldrig samma sak som bröllopspresenter där det är vanligt att paret ordnar med listor i kända butikskedjor.

Spontant eller formellt

Om en förlovning ska vara spontan eller formell beror helt på paret som ska förlova sig. Det är för det mesta den partner som vill fria som styr hur det hela blir. Men ett smart tips är att ge det hela lite mer tanke. Förlovningen blir ju ett minne som ni tar med er. Att förbereda med rätt storlek på förlovningsringar, bokad middag och kanske också en liten resa är inte så dumt. Det gör att förlovningen känns så mycket större och viktigare, både för henne och för honom.

Kundvagn

Grattis! Din beställning är berättigad till gratis frakt Spend 0 kr for free shipping

Inga fler produkter finns att köpa

Din varukorg är för närvarande tom.