Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

HANTILLVERKAD FÖRLOVNING & VIGSELSRINGAR BOKA KONSULTATION 072 003 79 79 INFO@HOUSEOFJEWELRY.SE

HUR DU FRIAR: STEG FÖR STEG


Allt du behöver veta inför er förlovning

Äktenskap byggt på kärlek är faktiskt en relativt modern företeelse. Historiskt sett har äktenskap ofta betraktats som en form av kontrakt, en överenskommelse mellan familjer och individer. När beslutet om äktenskap tas eller ett partnerskap inleds, kungörs detta som en förlovning. Det innebär att man tillkännager att äktenskap kommer att äga rum, och detta kan firas på olika sätt.

I dagens samhälle är det inte längre nödvändigt att förlovningen är samma sak som äktenskapet. Många väljer att förlova sig som ett uttryck för sin kärlek och sin önskan att vara tillsammans, utan att ha bestämt något exakt datum för bröllopet.

Förståelsen av vad en förlovning innebär kan variera mellan olika personer. För vissa kan förlovningen vara likvärdig med att det snart kommer att bli en bröllopsinbjudan, medan andra kanske ser förlovningen som en enkel gest av kärlek. Oavsett vad andra tänker är det viktigt att du och din partner har samma uppfattning om er förlovning och dess betydelse. Kommunicera öppet för att undvika missförstånd och så att ingen känner sig sårad.

Hur förlovar man sig?

Förlovningsprocessen inleds oftast med ett frieri. Det kan ske på olika sätt. Om det är ett skottår kan kvinnor traditionellt fria den 24:e februari, men idag är det allt vanligare att kvinnor i Sverige friar även under andra år. Det är dock fortfarande vanligt att det är mannen som ber om hennes hand i äktenskap.

Mannen kan välja att gå ner på knä om han är romantiskt lagd, vilket vanligtvis signalerar vad som komma skall. Vid frieriet bör en ring presenteras. Det är därför viktigt att beställa åtminstone hennes förlovningsring i förväg och i hemlighet om överraskningen är planerad. Om du har redan har uppmärksammat vad din älskade önskar för ring, har du redan en bra grund att utgå ifrån. Vi hjälper dig gärna att välja rätt ring och besvara dina frågor om du har ett datum för det stora ögonblicket och en budget att följa vid detta skede.

Om frieriet går bra och den som frias till säger ja, kommer nästa steg vara att dela detta glada besked med andra. Det är en spännande tid och det förstärker förlovningens betydelse. För att meddela det till omvärlden kan ni publicera en annons i tidningen. Normalt räcker det med att ange era namn. En del experter i vett och etikett hävdar att mannens namn bör stå först vid en förlovning, medan andra källor säger tvärtom. Reglerna är inte helt fastställda, men undvik att inkludera kommentarer annat än att ni har förlovat er och vilket datum det skedde.

Alternativt kan ni annonsera på sociala medier som Facebook, där fler vänner och bekanta kan ta del av ert besked. Det är en bra plattform att inkludera en bild från själva frieriet om ni har en sådan.

Vad ska jag säga när jag friar?

Det är högst personligt och det är sällan en bra idé att använda en mall för frieriet. Ett bra tips är att börja med att uttrycka din kärlek och vad som är så speciellt med din partner, och hur du ser fram emot att dela livets glädjeämnen och utmaningar med hen. Därefter kan du ställa den klassiska frågan: "Vill du gifta dig med mig?"

Om ni inte har planer på att gifta er i närtid kan du istället fråga om din partner kan tänka sig en förlovning, samtidigt som du överlämnar ringen.

När ska man förlova sig?

Det finns inga fasta regler för när man bör förlova sig. Vissa par känner att de har hittat rätt från allra första stund och förlovar sig inom ett år efter att de träffades. Andra par kan vara tillsammans i flera år innan tanken på att förlova sig ens uppstår. Det kan bero på ålder, tidpunkten i livet och andra omständigheter.

Det är viktigt att komma ihåg att en förlovning inte är ett krav för att gifta sig. Vissa par väljer istället att direkt planera sitt bröllop utan någon förlovningsperiod. I sådana fall går man ibland miste om möjligheten att bygga en gemensam förlovningsring som matchar vigselringen, vilket kan vara lite tråkigt. Särskilt om bruden har drömt om ett matchande set.

Förlovningspresenter

Ett par som förlovar sig behöver egentligen inte ge varandra någonting mer än ringarna. Men det kan vara

trevligt att göra mer av förlovningen med några fina presenter, till exempel:

- En romantisk middag på en fin restaurang.
- En resa utomlands.
- En gemensam spa-upplevelse.
- Matchande morgonrockar.

När ni väljer att fira med vänner och familj, kan det vara trevligt att ta emot förlovningspresenter. Valet av presenter kan bero på vilken typ av förlovning ni har. Om ni är ett mer etablerat par som planerar att leva tillsammans, kan det vara bra att ta emot gåvor som är inriktade på det gemensamma boendet. För yngre par som vill göra en rolig grej av sin förlovning kan enkla gåvor som blommor och choklad vara passande. Varje situation kräver sin egen bedömning, och det är sällan samma sak som bröllopspresenter, där det ofta är vanligt med registrerade önskelistor i butiker.

Spontan eller Formell Förlovning

Om en förlovning ska vara spontan eller formell beror helt på paret som förlovat sig. Ofta är det den som planerar frieriet som bestämmer tonen. Det kan dock vara en bra idé att ge förlovningsprocessen några extra tankar. Att förbereda ringarna, boka en speciell middag och kanske även en resa kan göra förlovningen ännu mer minnesvärd och betydelsefull, både för henne och för honom.

Kundvagn

Grattis! Din beställning är berättigad till gratis frakt Spend 0 kr for free shipping

Inga fler produkter finns att köpa

Din varukorg är för närvarande tom.